The 4th China- CEEC Cooperation Seminar for Chamber of Commerce

Ελληνική αποστολή με επικεφαλής την κα Καπερώνη Νικολέττα Εκτελεστικό Πρόεδρο της Ελληνο-Κινεζικής Ένωσης Εμπορικής Οικονομικής και Πολιτιστικής Συνεργασίας και μέλη τους: κ. Γερούλη Γεώργιο Μηχανολόγο Μηχανικό και καθηγητή του Πολυτεχνείου, κ. Χριστοδουλόπουλο Νικόλαο εκπρόσωπο του Ελληνο-Αμερικανικού Πανεπιστημίου και κ. Καράμαλη Μιχαήλ, Πολιτικό Μηχανικό, ολοκλήρωσε με επιτυχία επιχειρηματικό ταξίδι σε τρεις πόλεις της Κίνας, Πεκίνο, Ningbo και Huzhou. Η κα Καπερώνη στο ταξίδι αυτό εκπροσωπούσε, επίσης, το Εμπορικό Επιμελητήριο Κορινθίας, τον Δήμαρχο Σπάτων και τον Οργανισμό Φιλίας και Συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας.

Στο Πεκίνο, η κα Καπερώνη και ο κ. Γερούλης ήταν ομιλητές στη “Διάσκεψη κορυφής C3E – Παγκόσμια συμβολή γυναικών και πρακτική εμπειρία στην καθαρή ενέργεια”, ένα σημαντικό γεγονός κατά τη διάρκεια των εργασιών της 8ης υπουργικής διάσκεψης για την καθαρή ενέργεια (CEM8) και τη 2ης Υπουργικής Διάσκεψης για την Καινοτομία στην Καθαρή Ενέργεια (MI2) που πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουνίου 2017 στο Εθνικό Συνεδριακό Κέντρο του Πεκίνου. Στο κορυφαίο αυτό συνέδριο είχαν κληθεί ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα κ. Λεωνίδας Ροκανάς και ο Οικονομικός και Εμπορικός Ακόλουθος κ. Εμμανουήλ Στάντζος ο Έλλην Πρέσβης στην ομιλία του τόνισε το σημαντικό ρόλο της καθαρής ενέργειας ως απάντηση στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή, προσελκύοντας με τις γνώσεις του την πλήρη προσοχή των συμμετεχόντων και ιδιαίτερα της εταιρίας HongBo Group επίσημης χορηγού του Συνεδρίου. Η πρόεδρος της κα You Yuxian η οποία επενδύει σήμερα εκτός της Κίνας και στην Πολωνία (CEEC), μετά την επιτυχημένη παρουσία της Ελλάδας – και ιδιαίτερα των κ.κ. Ροκανά και Στάντζου – εξέφρασε στην κα Καπερώνη την επιθυμία της να επενδύσει και στην Ελλάδα στους τομείς της Καθαρής Ενέργειας, της υψηλής τεχνολογίας, του real estate και της Έρευνα; & Ανάπτυξης (R&D).

Το ελληνικό τμήμα R&D του ομίλου HongBo θα δημιουργηθεί σε εύθετο χρόνο και θα συνεργαστεί με τα ελληνικά πανεπιστήμια δίνοντας θέσεις εργασίας σε Έλληνες σπουδαστές με τις καλύτερες επιδόσεις που θα εργάζονται μετά από εκπαίδευση στα κεντρικά γραφεία του Ομίλου στην Κίνα. Τα έργα του Hongbo Group θα δημιουργήσουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, συμβάλλοντας έτσι στην εθνική οικονομία.
Στις 9 και 10 Ιουνίου 2017 η ελληνική αντιπροσωπεία αναχώρησε για το Ningbo προκειμένου να συμμετάσχει – μετά από ενέργειες της κας Καπερώνη – στο 4ο Forum Συνεργασίας Κίνας-Χωρών Κεντρικής & Ανατολικής Ευρώπης (CEEC) που οργάνωσε το Εμπορικό Επιμελητήριο Κίνας (παράρτημα Ningbo) CCPIT.

Ο κ. Δημήτριος Μίχας, Οικονομικός & Εμπορικός Ακόλουθος στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Σαγκάη, προσκεκλημένος στο Forum από τον κ. Chai Li Da Πρόεδρο της επιτροπής CCPIT Ningbo, επισκέφθηκε το Ningbo με την ευκαιρία της διάσκεψης, προκειμένου να συζητήσει για την οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ ελληνικών εταιριών με το CCPIT Ningbo. Η επιτυχημένη παρουσία του κ. Μίχα και οι συζητήσεις τις οποίες διεξήγαγε είχαν ως αποτέλεσμα η ελληνική αποστολή – μέσω της κας Καπερώνη- να πραγματοποιήσει γόνιμες συναντήσεις με όλα τα εμπορικά επιμελητήρια της περιοχής του Ningbo και να λάβει μέρος στις κλειστές συζητήσεις των επικεφαλής των χωρών CEEC.

Η κα Καπερώνη ήταν ομιλητής στο ακροατήριο και υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τον επικεφαλής της Επιτροπής Προώθησης Διεθνούς Εμπορίου του Ningbo με σκοπό την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων και της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Κίνας.

Με την ευκαιρία της ελληνικής παρουσίας προβλήθηκε βίντεο με υπέροχες φωτογραφίες της Ελλάδας και μουσική συρτάκι. Όλα τα μάτια των συνέδρων στράφηκαν στην Ελλάδα η οποία αν και δεν ανήκει στο CEEC κέρδισε όλες τις εντυπώσεις σε αυτό το κορυφαίο συνέδριο συνεργασίας χωρών-μελών Κίνας – CEEC.
Στις 11 Ιουνίου 2017 η ελληνική αντιπροσωπεία, συνοδευόμενη από τον Οικονομικό και Εμπορικό Ακόλουθο της Ελλάδας κ. Δημήτρη Μίχα, επισκέφθηκε τα γραφεία του CCPIT στη Huzhou όπου η κα Καπερώνη υπέγραψε συμφωνία εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας με τον κ. Jin Kai Πρόεδρο του πανίσχυρου αυτού οργάνου υπεύθυνου για την εισαγωγή επιχειρήσεων στο πανέτοιμο South Tai Lake High Tech Industrial Park.

Ο κ. Mίχας συνέβαλε με την επιτυχημένη παρουσία του στην υπογραφή της συμφωνίας η οποία θα ανοίξει το δρόμο για πολλές εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις στην μεγάλη αγορά της Κίνας. Στη συνέχεια, η ελληνική αντιπροσωπεία και ο πρόεδρος του CCPIT επισκέφθηκαν τον Δημαρχείο της Huzhou, όπου ο Αντιδήμαρχος κ. Lu Yuedong, προσέφερε επίσημο δείπνο. Στο δείπνο συμμετείχε και η αντιπροσωπεία από τη Βουλγαρία υπό τον Πρέσβη της Βουλγαρίας κ. Gregor Porozhanov ο οποίος σε άπταιστα ελληνικά καλωσόρισε κι αυτός την ελληνική αντιπροσωπεία και δήλωσε την στήριξή του στην περίπτωση κατά την οποίαν η Ελλάδα συμμετάσχει στο CEEC. Σημειώνεται ότι η απόφαση της Κυβέρνησης της Κίνας για επενδύσεις στις χώρες του CEEC θα ανέλθουν -όπως ανακοινώθηκε και στο Forum – σε δεκάδες δις ευρώ, ενώ μόνο μέχρι το 2015 μεταξύ Κίνας και CEEC επενδύθηκαν 56,2 billion USD (Statistics from the China Customs show that the bilateral trade between China and CEEC reached USD 56.2 billion in 2015 – source:“mofcom.gov.cn”).

Ο κ. Μίχας προσέφερε στον Δήμαρχο ένα δώρο αντίγραφο από το Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών και η κα Καπερώνη προσέφερε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και άλλα γεωργικά προϊόντα. Αργότερα, ο πρόεδρος του CCPIT κάλεσε την ελληνική αντιπροσωπεία και τη βουλγαρική αντιπροσωπεία να επισκεφθούν μαζί το μεγάλο ολοκαίνουργιο εμπορικό κέντρο στο Huzhou, όπου τα ελληνικά προϊόντα θα έχουν περίοπτη θέση στο άμεσο μέλλον.

Στις 12 Ιουνίου, η ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας της Huzhou, όπου χάρις στην ευγενική μεσολάβηση του Εμπορικού Επιμεληρίου Κίνας-Πολωνίας, θα διατεθεί δωρεάν χώρος για όλα τα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες για δύο ολόκληρα χρόνια για: promotion & marketing, sales platform, sales in general, κλπ. Σημειώνεται ότι τα ελληνικά προϊόντα είναι σχεδόν άγνωστα στην Κίνα και οι μέχρι σήμερα μεμονωμένες προσπάθειες των ελλήνων εξαγωγέων δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Με αφορμή την επιτυχημένη και συντονισμένη παρουσία των Προξενικών μας Αρχών στην Κίνα που βοήθησαν ουσιαστικά στην επίτευξη των παραπάνω αποτελεσμάτων και συμφωνιών, σε μία άριστη συνεργασία δημοσίου-ιδιωτικού φορέα, παρακαλούμε, να εξετάσει η Ελληνική Πολιτεία δια των αρμοδίων Φορέων της το αίτημά μας για την ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού της ελληνικής οικονομίας, και να συστήσει ένα «Επιμελητήριο Εξαγωγών Αγαθών & Υπηρεσιών Ελλάδας – Κίνας|» ως ένα «όργανο σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα» που να αποτελέσει στρατηγικό στόχο και να εκπονήσει μια συνεκτική στρατηγική στο τομέα της αμοιβαίας συνεργασίας και της τόνωσης των εξαγωγών.

«Παρακαλούμε, επίσης, τους αρμοδίους Φορείς, Υπουργείο Εξωτερικών και Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης να αξιολογήσουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στον «μηχανισμό» CEEC ώστε να ωφεληθεί η ελληνική οικονομία και να υπερβούμε την κρίση που βιώνουμε σήμερα. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους μας στήριξαν σε αυτήν την επιχειρηματική αποστολή για τα οφέλη και αποτελέσματα της οποίας θαδουλέψουμε σκληρά ευελπιστώντας ότι θα έχουμε και την αρωγή της Πολιτείας» – Η επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, Νικολέττα Καπερώνη, Πρόεδρος Ελληνο-Κινεζικής Ένωσης Εμπορικής Οικονομικής και Πολιτιστικής Συνεργασίας & CEO Kaperoni BFG SA